Jom ber'blog' dan ber'forum'

Salam semua.

Hari ini saya nak bercerita sedikit berkaitan Blog dan online forum..

Teknologi pada masa kini semakin memudahkan kehidupan kita seharian.Begitu juga dengan cara menyampaikan ilmu pengetahuan. Pelbagai medium dapat digunakan dan dengan cara ini orang ramai dapat berkongsi maklumat antara satu dengan yang lain. Antara kemudahan yang mudah digunakan di Internet adalah Blog dan forum internet. Kedua-dua medium ini dapat menyampaikan maklumat dengan mudah dan berkesan. Guru sepatutnya mengambil peluang ini kerana kaedah ini membolehkan mereka untuk berbincang, menghantar maklumat, memberikan soalan kepada pelajar-pelajar mereka dan pelbagai lagi aktiviti yang mereka boleh lakukan.

Apakah yang dimaksudkan dengan Blog? Blog yang diambil dari perkataan web log adalah jenis laman web atau sebahagian daripada laman web. Kebiasaannya blog diuruskan oleh seorang individu dengan memasukkkan entry, events atau bahan lain seperti audio dan video secara kerap, Entri-entri ini kebiasaannya akan di paparkan secara terbalik yang mana entri yang lama akan berada di bawah dan enrti yang baru akan berada di bahagian atas.



Contoh blog pendidikan


Definisi Blog sendiri adalah suatu catatan atau tulisan yang terdapat di jaringan internet, sedangkan kegiatan untuk membuat dan mengupdate blog disebut blogging, dan orang yang melakukan blogging disebut blogger. Kebanyakkan blog adalah interaktif dimana ia membenarkan pengunjung blog untuk meninggalkan komen dan mesej melalui widget yang terdapat pada blog.

Dalam dunia pendidikan hari ini menuntut kita semua ke arah berteknologi. Penyampaian ilmu dengan menggunakan medium internet sudah semakin di praktikkan. Guru dan pelajar boleh menggunakan medium blog ini untuk berkongsi pengetahuan dan dengan cara ini ianya memperlihatkan pengajaran dan pembelajaran itu lebih menarik. Antara kelebihan blog dalam pengajaran adalah

  • pembelajaran tidak bergantung kepada tempat dan masa
  • pendidikan lebih menekankan participant oriented dan demand oriented
  • menggunakan bloh membantu pelajar untuk sentiasa aktif sepanjang masa pembelajaran
  • menggunakan blog membantu pelajar meningkatkan tahap penulisan mereka
  • menggunakan blog untuk memperlihatkan kemahiran berfikir seseorang
  • menggunakan blog untuk berkomunikasi secara kolaborasi
  • menggunakan blog menjadikan pendidikan tidak formal
  • menggunakan blog akan melibatkan pembabitan orang luar (bukan rakan sekelas atau guru yang terlibat)
  • menggunakan blog akan membenarkan penggunaan imej sebagai alatan bantu pengajaran dan pembelajaran
  • menggunakan blog akan mengurangkan perbelanjaan
  • menggunakan blog akan memotivasikan pengguna untuk mencuba sesuatu.

Selain itu, klik pada link untuk dapatkan tips sebelum blogging

Ok, itu berkaitan blog. tapi apa pula forum? Awak semua mesti pernah guna forum kan?

Forum internet adalah laman perbincangan atas talian. Ahli forum boleh menghantar topik, membaca dan membalas topic perbincangan tersebut di antara ahli forum yang lain. Forum internet juga di panggil message board, discussion group, bulletin board atau web forum. Walau bagaimanapun, ianya berbeza daripada blog kerana blog ditulis oleh seorang pengguna.

Internet forum membenarkan semua ahli menghantar maklumat dan memulakan topic yang baru. Forum juga berbeza dengan chat room kerana kebiasaannya semua pengguna chat room akan berkomunikasi pada masa yang sama. Pengguna forum tidak perlu berada pada waktu yang sama untuk berkongsi idea dan berkomunikasi. Terdapat banyak forum yang bersifat sumber terbuka di internet contohnya seperti MyBB, PhpBB, vanilla, IceBB, miniBB dan lain-lain.

Contoh forum MyGuru

Sila klik link ini Ainslie Ellis. Berdasarkan kajian yang dilakukan oleh Ainslie Ellis dalam kajiannya yang bertajuk "Student-Centred Collaborative Learning via face to face and Asynchrounous Online Communication : What's The Difference?" terdapat kelebihan dalam penggunaan forum ini.

Antara kelebihannya adalah :
  • Ianya sesuai untuk pelbagai tempat dan masa
  • Forum lebih adil terutama kepada pelajar yang pendiam dan kurang bercakap.
  • Lebih ramai pelajar akan menyertai perbincangan
  • Penjelasan perbincangan akan berada di forum berkenaan dan sesiapa yang tertinggal boleh membaca kembali mesej yang telah ditulis
  • Pelajar yang berfikiran reflektif akan lebih berminat untuk menyertai perbincangan
  • Kaedah asynchronous akan membenarkan respon pada bila-bila masa
  • Guru tidak lagi sebagai pengajar tetapi sebagai orang tengah
  • Ia membenarkan perbincangan di antara pelajar dengan kumpulan dari kelas yang berlainan
  • Guru menjadi ahli dalam kumpulan perbincangan
  • Lebih terbuka dan bebas dalam memberikan pendapat sendiri dan memberi komen terdapat komen ahli yang lain
  • Boleh memilih tajuk yang disukai untuk berbincang dan setiap orang boleh menghantar pelbagai tajuk dalam forum berkenaan.
Untuk kedua-dua tool yang ada dalam internet ini, saya hanya membincangkan mengenai kelebihan menggunakannya. Ya, terdapat juga kelemahan dalam mengapllikasikannya, namun bagi saya, kenapa perlu melihat kepada kelemahan sedangkan jika kita betul-betul menggunakan aplikasi2 ini, ia dapat memberi kemudahan kepada kita semua.

Dibawah ini ada video yang dicipta oleh saya dan rahani berkaitan internet forum.

video
Digital storytelling berkaitan forum internet


Setakat itu sahaja perbincangan kali ini.. Sekian terima kasih

See you on the Net!

Salam semua. apa khabar hari ini. harap semua sihat.

Di dalam kelas yang lepas, pensyarah saya ada menyentuh berkenaan web 3.0. saya agak tertarik dengan tajuk ini. Bukannya ape, saya baru je tahu yang kita sekarang mengaplikasikan web 2.0 beberapa bulan yang lepas, alih-alih dunia kita akan berginjak ke web 3.0 pulak. begitu cepat peredaran teknologi.. saya juga yang agak ketinggalan.. jadi untuk tidak ketinggalan lagi, hari ini saya nak sentuh sedikit berkenaan web 3.0..

Ok. sebelum berceloteh panjang lebar, saya ingi berkongsi dengan anda semua beberapa video yang saya rasakan menarik untuk dipertontonkan selain membantu pemahaman anda semua.







Anda semua faham tak dengan penerangan kat video tu? menarik kan? ok la, kat sini saya akan terangkan sedikit la berkenaan web ini.. secara ringkas apa yang saya faham mengenai konsep

web 1.0
- Ciri-cirinya consult, surf, search..
- Konsepnya kita perlu mencari dan browse untuk mendapatkan informasi.

web 2.0
- Ciri-cirinya share, collaborate, exploit
- Konsepnya kita berkongsi ilmu dan membentuk komuniti terbesar atas talian

web 3.0
- Ciri-cirinya suggest, happen, provide
- Konsepnya seperti personal assistant manusia.Web Semantik yang boleh memberi pandangan dan menyediakan maklumat yang kita perlukan. Web Semantik ini adalah laman web yang dilengkapi struktur web yang boleh berfikir.Web 3.0 adalah dunia virtual kita. contohnya, kita cipta avatar yang mewakili diri kita dan pada dunia nyata kita dapat melakukan kerja yang lain.

Menarikkah P&P kita hari ini?


Salam semua,

Dah lama saya tak tulis entry kat sini..sorry la, agak sibuk sikit kebelakangan ini..
kehidupan belajar ini semakin membeban dan membosankan. ada sahaja tugasan nak di selesaikan dan it's not fun. eh, ape ni. merungut pulak. xbaik tau..

lantas, saya terfikir tiadakah cara untuk hilangkan rasa bosan belajar ni. kalau saya boleh berasa bosan dengan cara pembelajaran, pelajar-pelajar sekolah apatah lagi kan? mereka kan suka bermain. xde ke cara belajar sambil bermain. hehe..... so saya dengan rajinnya (cewah), meng'google' kan diri saya kat internet ini...

Sambil2 baca entry ini, awak semua boleh la buka website ini... Ideas to Inspire. kat website ni ade banyak tips yang kita boleh ambil sebagai landasan untuk kita jadikan pengajaran kita lebih menarik kat sekolah.

Tips yang dorang sediakan terbahagi kepada 4 bahagian..
1st - idea untuk kurikulum.
2nd - cara menggunakan perkakasan ICT dengan lebih menarik di dalam kelas
3rd - cara menggunakan perisian ICT dan alatan atas talian dengan lebih menarik di dalam kelas
4th - persembahan kolaboratif.

ok saya nak sentuh sket berkaitan perkakasan ICT.


contoh gambar kat atas ini. ini semua contoh-contoh hardware yang boleh kita gunakan dalam kelas.. paling saya rasa menarik adalah nintendo wii.

kat sini saya nak kongsi pengalaman saya sendiri bermain games didalam kelas. satu pengalaman yang begitu menyeronokkan. kami bukan bermain sahaja, tapi dari situ kami belajar berkaitan HCI (human computer interaction) dan teknologi terkini. memang kami sendiri tidak percaya, kami student master bermain games di dalam kelas. selain games, kami juga mempelajari teknologi lain seperti smart boards, anoto pen, lego mindstorm, iphone dan Mac book dan kelas tersebut adalah kelas paling seronok pernah saya sertai.



Kuliah kami pada hari kejadian


Ok, kembali kepada laman web yang disebutkan, bahagian perisian ICT pun banyak di senaraikan untuk digunakan sebagai kaedah menarik perhatian pelajar dalam pembelajaran.

Jika tidak dapat diaplikasikan semuanya, guna la beberapa aplikasi yang disenaraikan. Google contohnya menawarkan pelbagai aplikasi.. Gunakan sahaja dan ianya percuma. Cikgu-cikgu semua boleh aplikasikan ini di bilik darjah. banyak kemudahan untuk menarik minat pelajar ini, tinggal lagi kita yang mencorakkan cara pengajaran tersebut..

ok la cukup setakat ini dahulu.. moga-moga, tips yang berikan, dapat diaplikasikan mengikut kesesuaian keadaan dan masa.
Disini saya masukkan juga 1 video, yang saya rasakan berguna untuk kesedaran kita semua berkaitan ICT... Tajuk ICT is Fun in Learning